גלישה בטוחה
גלישה בטוחה
עלון מידע לגלישה בטוחה יותר ברשת האינטרנט
רשת האינטרנט פתחה בפנינו עולם חדש של מידע, חדשות, משחקים, קניות, של קשרים חברתיים, של קהילות וירטואליות, הנגישים לכל, והיא מהווה למעשה עולם מקביל ומשלים לעולמנו הפיזי.
במקביל להעצמת הנגישות למידע ופתיחת עולם שלם של תכנים, משחקים ואפשרויות בלתי מוגבלות, נפתח עולם שלם של אפשרויות עבור גורמים המעוניינים לנצל את הרשת לרעה לצורך הפצת תכנים פוגעניים, לא ראויים או לא חוקיים.
מטרתו של עלון זה היא להגביר את מודעותכם כגולשים ברשת האינטרנט, לסכנות הנשקפות מרשת האינטרנט והאפשרויות השונות להתמודד עם סכנות אלו, בדגש על מתן כלים להורים לפקח ולשמור על ילדיהם מפני סכנות אלו.
המידע המובא להלן הינו מידע כללי ואינו ממצה ואנו ממליצים לכם להתייעץ עם אנשי מקצוע לקבלת מידע נוסף.
סכנות מרכזיות בגלישה ברשת האינטרנט
- חשיפה לתכנים פוגעניים כגון תכנים בעלי אופי פורנוגרפי, אלימות, הימורים, תכנים בעלי אופי גזעני וכדומה.
- יצירת קשר עם אנשים בעלי כוונת זדון, לעיתים תוך שימוש בזהות בדויה, לצורך פיתוי קטינים (בעיקר בהקשר מיני, לאומני או פלילי), הוצאת דיבה, שקרים ואלימות מילולית או פגיעה בצנעת הפרט.
- השתתפות בבלוגים או בפורומים המעודדים לתופעות שליליות כגון הימורים, גזענות, שימוש בסמים וכדו'. מאחר וכל אחד יכול לפתוח בלוג או פורום באינטרנט, לעיתים ללא כל פיקוח או יד מכוונת, הסיכון עקב חשיפה לאתרים אלו גדל שבעתיים.
- חשיפת פרטים אישיים, אמצעי תשלום או פרטים מזהים אחרים לגורמים לא ראויים.
- התמכרות הן לגלישה באינטרנט והן לתכנים ספציפיים כגון התמכרות לגלישה באתרים פורנוגרפיים או התמכרות להימורים.
דרכי התמודדות עם הסכנות
- הפעילו אמצעים טכנולוגיים הנפוצים כיום בשוק לצורך סינון אתרים בעלי תוכן פוגעני, ולצורך שמירה והגנה על האמצעי באמצעותו אתם גולשים מפני תוכנות זדוניות כגון וירוסים, רוגלות או דואר זבל. גולן טלקום תספק לכם, לפי דרישתכם וללא תשלום נוסף, שירות סינון בסיסי למניעת גישה לאתרים פוגעניים. לפרטים נוספים אנא פנו למוקד השירות. זיכרו כי לאור עושר התכנים ברשת האינטרנט, השפות השונות ועוד, החסימה אינה מוחלטת ואינה מייתרת את הצורך להשתמש באמצעים נוספים אחרים.
- האמצעים הטכנולוגיים אינם תחליף לחינוך ולהבנה מצד הילד. דברו עם ילדכם על הסכנות והדגישו את חשיבות העירנות מפני חשיפה לתכנים פוגעניים, תוך מתן דוגמאות להמחשה (כגון המקרה המצער של הנער אופיר רחום ז"ל).
- בקשו מילדיכם להימנע ממתן פרטים מזהים כלשהם ברשת האינטרנט, ובוודאי שלא להעלות תמונות או תכנים אישיים אחרים שאין ברצונו שיגיעו לצדדים שלישיים. הזכירו לו כי ברשת האינטרנט אין לדעת וגם לא ניתן לשלוט לאן התכנים יתגלגלו והיכן יופיעו.
- השתדלו להיות עם "יד על הדופק" בכל הנוגע לגורמים איתם מצוי ילדיכם בקשר ברשת ולעודד אותם להיות בקשר רק עם אנשים שהם מכירים באופן אישי. אל תרשו לו להפגש עם מי שאתם לא מכירים.
- הגבירו את המודעות שלכם כהורים לתכנים ברשת האינטרנט ולסכנות המתחדשות עם התפחות טכנולוגית מבורכת. מודעות והבנה גדולה יותר מצדכם ההורים תאפשר לכם להבין ולהתמודד טוב יותר עם הסכנות.